APOLONIO MORALES / Madrid, Spanje / PARKLIFT 462/463

Discreet parkeren met klimaatvoordeel. Renoveringsproject in Madrid met WÖHR parkeerliften behaalt hoogste Eco-certificering.

Juni 2021 beleeft een primeur in de geschiedenis van ecologische renovatie: Het befaamde LEED® Green Building Rating System™ heeft tot doel duurzaam bouwen wereldwijd te versterken en te promoten. Als onderdeel van dit certificeringssysteem krijgt een renovatiepand in Europa nu voor het eerst een Platinum-certificering, het hoogste te behalen certificeringsniveau. De betrokkenen bij het project benadrukken dat het gebouw Apolonio Morales 29 in de Spaanse hoofdstad Madrid een van de meest ecologische in Europa is. Een gebouw waarbij de parkeersysteemspecialist WÖHR ook bijgedragen heeft aan de uitstekende innerlijke waarden.

 

14 ondergrondse parkeerplaatsen met ecologische bijkomende voordelen

Het gebouw is een schoolvoorbeeld van energiezuinig en milieuvriendelijk bouwen. Ruimteventilatie en airconditioning worden bijvoorbeeld verzorgd door aardwarmte en thermische zonne-energie. Ook een nieuwe ruimtebesparende en energiebesparende parkeeroplossing maakt deel uit van het renovatieconcept. Vanwege de klimatologische omstandigheden in Madrid was er een oplossing nodig die ondergronds werkt en is geïntegreerd in het klimatiseringscircuit van het gebouw. Er werd gekozen voor WÖHR als innovatieve partner voor deze veeleisende taak. Er werd gekozen voor twee mechanische dubbele parkeerliften uit de serie 463-2.0 D met twaalf parkeerplaatsen op drie niveaus en een enkele parkeerlift 462-2,3 E met twee parkeerplaatsen op twee niveaus. De parkeerniveaus kunnen horizontaal worden opgereden.

Zoals het een eco-project betaamt, werden de parkeerliften ook uitgerust met laadstations. De bekleding van de dakconstructie is afgestemd op de vloerbedekking van het buitenterrein zodat de parkeerliften buiten de parkeerprocessen onzichtbaar zijn. Het echte hoogtepunt van het project is dat de betonnen omkasting van de parkliften fungeert als aardwarmtewisselaar, waarmee extra energie kan worden gewonnen voor de airconditioning van het gebouwencomplex. Een 'cool' idee voor ontspannen parkeren onder de hete zon van Madrid.

 

Foto’s: Fernández Molina Obras Y Servicios S A

PROJECTPLANNEN